Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1875 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000902)
Toon map op Google EarthSint-Pieterskerk te KORTESSEM / BELGI╦
(Kerkplein)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Sint-Pieterskerk KORTESSEM / BELGI╦
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Sint-Pieterskerk KORTESSEM / BELGI╦: Sint-Pieterskerk KORTESSEM / BELGI╦: Het oudste gedeelte is de middenbeuk die in romaanse stijl werd gebouwd tussen 1026 en 1275.Sint-Pieterskerk KORTESSEM / BELGI╦: In het middenschip worden de 15de eeuwse laatgotische gewelven opgevangen door massieve vierkante pijlers. In de arcadebogen werden mergelstenen en ook enkele romeinse dakpannen verwerkt. Sint-Pieterskerk KORTESSEM / BELGI╦: De 15de eeuwse laatgotische ribgewelven werden boven de viering voorzien van een stergewelf.Sint-Pieterskerk KORTESSEM / BELGI╦: Achteraan in het koor werden de wanden versierd met stucwerk in Louis XVI-stijl (18de eeuw). Het eikenhouten hoofdaltaar in Louis XV-stijl dateert uit het midden van de 18de eeuw. Vergulde engelen bidden knielend aan de zijkanten van het vergulde tabernakSint-Pieterskerk KORTESSEM / BELGI╦: De hardstenen doopvont heeft een romaans voetstuk dat dateert uit de 13de eeuw.  De kuip zelf is vervaardigd in de 15de eeuw en vertoont eerder gotische kenmerken.Sint-Pieterskerk KORTESSEM / BELGI╦: Detail van de doopvont (15de eeuws).
Sint-Pieterskerk KORTESSEM / BELGI╦: In de tweede helft van de 12de eeuw werd de toren als vestigingstoren voltooid.  Deze vestingstoren stond oorspronkelijk los van de kerk.Sint-Pieterskerk KORTESSEM / BELGI╦: Bij het binnentreden via de poort in de westertoren (toegangsdeur van eind 19de eeuw), zien wij links en rechts twee schietgaten. Deze schietgaten waren de enige in het gelijkvloers van de vestigingstoren die oorspronkelijk los van de kerk stond. Sint-Pieterskerk KORTESSEM / BELGI╦: Het rechthoekige koor dateert  van rond 1270 en is vroeg-gotisch van stijl met romaanse invloeden, uitgevoerd in mergelsteen. De drielichtvensters werden voorzien van archivolten.Sint-Pieterskerk KORTESSEM / BELGI╦: Mergelsteen gebruikt voor het vroeggotische koor.Sint-Pieterskerk KORTESSEM / BELGI╦: Silex gebruikt in de vestingtoren.Sint-Pieterskerk KORTESSEM / BELGI╦: Sint-Pieterskerk KORTESSEM / BELGI╦:
Sint-Pieterskerk KORTESSEM / BELGI╦:

Beschrijving van Sint-Pieterskerk KORTESSEM / BELGI╦:

Kerk gebouwd in verschillende bouwstijlen.
Reeds in de 7de eeuw Kortessem werd gekerstend door de H. Amandus en zijn gezellen. Zij bouwden in deze buurt verschillende kleine kerkjes. Waarschijnlijk werd er hier een houten kapel opgericht toegewijd aan de H. Petrus.

Het oudste gedeelte is de middenbeuk die in romaanse stijl werd gebouwd tussen 1026 en 1275. In de tweede helft van de 12de eeuw werd de toren als vestingtoren voltooid.

Het rechthoekige koor dateert uit van rond 1270 en is vroeggotisch van stijl met romaanse invloeden, uitgevoerd in mergelsteen. Het staat schuin in het verlengde van de middenbeuk hetgeen men wel eens inclinatio noemt en verwijst naar het schuingezakte hoofd van Jezus Christus op het kruis. De drielichtvensters werden voorzien van archivolten.

Bij het binnentreden via de poort in de westertoren (toegangsdeur van eind 19de eeuw), zien wij links en rechts twee schietgaten. Deze schietgaten waren de enige in het gelijkvloers van de vestingtoren die oorspronkelijk los van de kerk stond.

In het middenschip worden de 15de eeuwse laatgotische kruisribgewelven opgevangen door massieve vierkante pijlers. In de arcadebogen werden mergelstenen en ook enkele romeinse dakpannen verwerkt. De gewelven werden boven de viering voorzien van een stergewelf.

Achteraan in het koor werden de wanden versierd met stucwerk in Louis XVI-stijl (18de eeuw). Het eikenhouten hoofdaltaar in Louis XV-stijl dateert uit het midden van de 18de eeuw. Vergulde engelen bidden knielend aan de zijkanten van het vergulde tabernakel. Bovenop het altaar zit een pelikaan die zijn jongen voedt.

De achterwand van het koor wordt gesierd door een prachtig glasraam dat in 1608 door Arnold van Bocholts geschonken werd. Hij werd afgebeeld als knielende kanunnik.

De hardstenen doopvont heeft een romaans voetstuk dat dateert uit de 13de eeuw. De kuip zelf is vervaardigd in de 15de eeuw en vertoont eerder gotische kenmerken.

De zijbeuken werden achteraf toegevoegd (1875) in neoromaanse stijl. Als bouwmateriaal werd verschillende materialen gebruikt waaronder kwartsiet, silex, zandsteen en mergel. Vooral de silex komt veelvuldig voor.

Het interieur bevat prachtig meubilair en oude grafstenen.Franšais
English