Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.7 door 1202 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0001200)
Toon map op Google Earth



Sint-Janshospitaal te BRUGGE / BELGIË
(Mariastraat 38)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Sint-Janshospitaal BRUGGE / BELGIË
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Sint-Janshospitaal BRUGGE / BELGIË: Sint-Janshospitaal BRUGGE / BELGIË: Sint-Janshospitaal BRUGGE / BELGIË: Sint-Janshospitaal BRUGGE / BELGIË: Sint-Janshospitaal BRUGGE / BELGIË: Sint-Janshospitaal BRUGGE / BELGIË: Foto uit 1938 ons bezorgd door Pim VermeulenSint-Janshospitaal BRUGGE / BELGIË: Foto uit 1938 ons bezorgd door Pim Vermeulen
Sint-Janshospitaal BRUGGE / BELGIË: Detail van het timpaan in de spitsboog boven de ingang.Sint-Janshospitaal BRUGGE / BELGIË:

Beschrijving van Sint-Janshospitaal BRUGGE / BELGIË:

Dit ziekenhuis hoorde bij een klooster dat rond 1150 opgericht werd. Het was één van de eerste hospitalen in Europa, en lag destijds aan de rand van de stad. Op enkele muurfragmenten na, is van de 12e eeuwse gebouwen niets meer over.

Nu zijn er 3 zalen. De middelste dateert uit het begin van de 13e eeuw, en is het oudst, bewaarde burgerlijke gebouw van Brugge. De noordelijke zijmuur vertoont nog romaanse vensters. Het portaal werd rond 1275 gebouwd. Het reliëf in het tympaan bevat een voorstelling van de dood, de tenhemelopneming en de kroning van Maria, en is nog grotendeels authentiek. Boven het portaal zit een venster in de vorm van een vierpasboog verwerkt in een grote oculus.

Rond 1300 werden de andere 2 zalen toegevoegd, waarbij de oorspronkelijke gevels doorbroken werden door scheibogen op zuilen met knopkapitelen. De puntgevels en het interieur behoren tot de scheldegotiek.

In de eerste helft van de 15e eeuw werd de Sint-Corneliuskapel toegevoegd in de noordelijke zaal.

Een driezijdige traptoren verbindt het gelijkvloers met de verdieping, die door een indrukwekkende, eikenhouten dakgebinte overdekt is.

Naast de ingang onder een rondboog (in de Mariastraat) bevindt zich nog een romaanse toren uit de eerste helft van de 13e eeuw, die een zadeldak draagt. Deze maakt deel uit van het klooster, dat ten noorden van het eigenlijke hospitaal werd opgetrokken tijdens de 14e eeuw. De refectorium heeft langs de straatkant een vrij gesloten karakter. De dormitorium daarboven, nog met authentiek dakgebinte, wordt verlicht door 9 spitsboogvenstertjes. Toen in 1643 de broeders weg gingen, werd daar een apotheek ingericht. Deze bestaat nog steeds.

Tijdens de 16e eeuw werd voor de zusters achter het oude kloostergebouw een pand met bidkapel toegevoegd. Voorheen konden de zusters enkel beschikken over de lage bijgebouwtjes aan de Reie tegen de zuidelijke ziekenzaal, waar trouwens ook de toiletten van het hospitaal lagen.

In 1856-1858 werd een neoclassicistische vleugel toegevoegd, die tot in 1976 toeliet om een ziekenhuis te huisvesten.


Jean-Luc De Coque: 'c'est tres beau'



Français
English