Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.9 door 2175 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0001385)
Toon map op Google EarthSint-Pieterskerk en Sint-Pietersabdij te GENT / BELGI╦
(Sint-Pietersnieuwstraat)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Sint-Pieterskerk en Sint-Pietersabdij GENT / BELGI╦
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Sint-Pieterskerk en Sint-Pietersabdij GENT / BELGI╦:  Sint-Pieterskerk en Sint-Pietersabdij GENT / BELGI╦:  Sint-Pieterskerk en Sint-Pietersabdij GENT / BELGI╦:  Sint-Pieterskerk en Sint-Pietersabdij GENT / BELGI╦:  Sint-Pieterskerk en Sint-Pietersabdij GENT / BELGI╦:  Sint-Pieterskerk en Sint-Pietersabdij GENT / BELGI╦: Corinthische pilaster Sint-Pieterskerk en Sint-Pietersabdij GENT / BELGI╦:
Sint-Pieterskerk en Sint-Pietersabdij GENT / BELGI╦:  Sint-Pieterskerk en Sint-Pietersabdij GENT / BELGI╦: SiervazenSint-Pieterskerk en Sint-Pietersabdij GENT / BELGI╦: Lege beeldnisSint-Pieterskerk en Sint-Pietersabdij GENT / BELGI╦:  Sint-Pieterskerk en Sint-Pietersabdij GENT / BELGI╦: Situatie rond 1900 van kloostergang binnentuin

Beschrijving van Sint-Pieterskerk en Sint-Pietersabdij GENT / BELGI╦:

Men neemt aan dat de eerste abdij in Gent op de Blandinusheuvel werd gebouwd. Deze heuvel was reeds met zekerheid bewoond in de eerste en de tweede eeuw.

Vermoedelijk werd het klooster tussen 629 en 639 opgetrokken. Het stond open voor mannelijke Ún vrouwelijke religieuzen.

Vanaf de eerste helft van de 9e eeuw werd de abdij onderworpen aan de regels der Benedictijnen, en kende ze onder het bestuur van leke-abt Einhard een ware bloeiperiode, met de bouw van een Karolingische kerk op de plek waar de huidige kerk nog staat.

De doortochten van de Noormannen waren erg verwoestend. Tegen het einde van de 9e eeuw keerde de rust weer, en onder impuls van graaf Arnulf I kon de abdij gerestaureerd worden. Het werd ÚÚn van de grootste in invloedrijkste instellingen van Vlaanderen. De kerk werd de grafelijke begraafplaats.

In 1579 werd, na de verwoestingen door de beeldenstorm, de romaanse kerk gesloopt. Tussen 1627 en 1651 werd een barokke kerk opgetrokken naar ontwerp van de Jezu´et Pieter Huyssens. Het gebouw werd opgetrokken in zandsteen uit Balegem en uit Frankrijk.

In 1719 werd de indrukwekkende barokke westgevel toegevoegd. Deze wordt geritmeerd door vlakke pilasters, en wordt bekroond door siervazen en een breed driehoekig fronton.

De oostelijke toren werd pas in 1765 afgewerkt.

Het interieur, met op de viering een koepel, een lang koor (waarin de monikken plaats namen), en de hoge Corinthische pilasters die de overspanning dragen, maken het interieur indrukwekkend.

Hoewel de abdij tijdens de Franse Revolutie werd afgeschaft, bevat de kerk nog waardevolle kunstwerken. Heel wat gebouwen van de abdij werden gesloopt - waaraan we het grote Sint-Pietersplein te danken hebben.

Wist je dat ze hier wijn maken met eigen wijnstokken?Franšais
English