Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 6 door 1884 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0001391)
Toon map op Google Earth



Sint-Niklaaskerk te GENT / BELGIË
(Cataloniëstraat)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Sint-Niklaaskerk GENT / BELGIË
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Sint-Niklaaskerk GENT / BELGIË: Zicht op de zijkant.Sint-Niklaaskerk GENT / BELGIË: Sint-Niklaaskerk GENT / BELGIË: Zicht op het koor met daarrond straalkapellen.Sint-Niklaaskerk GENT / BELGIË: Overzicht met het schip, transept en vieringtoren. Merk het voor die tijd gedurfde spitsboogvenster op.

Beschrijving van Sint-Niklaaskerk GENT / BELGIË:

Deze kerk wordt beschouwd als een typevoorbeeld van Scheldegotiek, uitgevoerd in Doornikse steen. Typerend is de grote vieringtoren met zijn fijne hoektorentjes. Gelijkaardige torentjes flankeren de eindgevels van het transept en de voorgevel. Merk het enorme spitsboogvenster op in de eindgevel van het schip.

Na hevige branden tijdens de 12 eeuw (1120 en 1176) werd rond 1200 besloten de overblijfselen te slopen en een nieuwe kerk te bouwen. Hiervan is het oudste deel is het schip, waarvan de bouw rond 1200 werd aangevat. Dit was af na 25 jaar, waarna het transept de de toren volgden. Die toren heeft trouwens een poosje als belforttoren dienst gedaan! Het koor (incl. kooromgang) werden tussen 1250 en 1300 gebouwd. In die periode werd ook het schip verhoogd, en werd de houten zoldering vervangen door een stenen gewelf.

De straalkapellen en zijkapellen werden in de 14e en de 15e eeuw gebouwd, ten behoeve van de gilden. Doordat deze kerk in het historische centrum van de stad gelegen was, deed zij dienst als parochiekerk voor de meeste gilden.

In zijn tijd was het vertikalisme, waarvan dit gebouw blijkt geeft, een innovatie in Vlaanderen.

Anoniem: 'Als het romaans overgaat in de gothiek rondom 1225, is deze kerk wel hèt voorbeeld van de z.g.SCHELDE-GOTHIEK, zoals deze eerste europese gothiek, zo bescheiden wordt genoemd. Vele Romaanse kenmerken zijn zo nog aanwezig in de St.Nicolaaskerk, van onder in de crypten tot in het portaal, dat alle kenmerken der gothiek in zich draagt, ronde ingang, stijle zijtorenjes en scherpe dwarsprofielen, alles in doonikse steen, dikke muren.'




Karel Hellemans: 'Harmonieuze verhoudingen van het basisplan, door verbouwingen enigszins verknoeid.'



Français
English