Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1443 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0004685)
Toon map op Google EarthPrinsenhof te BRUGGE / BELGI╦
(Prinsenhof 8)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Prinsenhof BRUGGE / BELGI╦
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Prinsenhof BRUGGE / BELGI╦: Prinsenhof BRUGGE / BELGI╦: Prinsenhof BRUGGE / BELGI╦: Prinsenhof BRUGGE / BELGI╦: Prinsenhof BRUGGE / BELGI╦:

Beschrijving van Prinsenhof BRUGGE / BELGI╦:

In de 14e eeuw lieten de Graven van Vlaanderen hier een nieuw paleis optrekken. Tijdens de 15e eeuw zouden hier de hertogen van BourgondiŰ verblijven, waarbij hun kasteel luxueuzer uitgebouwd werd. Hier verbleven niet alleen de hertogen zelf, maar ook een gedeelte van hun personeel, ambtenaren en gasten.

Na de dood van Maria van BourgondiŰ in 1482, werd het geheel nog zelden op dit hoge niveau gebruikt. In 1576 verkocht Filips II een gedeelte van de gebouwen en in 1631 werd ook de rest verkocht.

In 1662-1663 werden de gebouwen aan de Noordzandstraat afgebroken. De rest werd betrokken door Engelse Franciscanen.

In 1888 kwam het Prinsenhof in handen van de Dames de la Retraite du SacrÚ-Coeur, die twee neogotische vleugels toevoegden. De 19e eeuwse hoofdvleugel, verscholen achter een smeedijzeren poort, heeft op de hoek een indrukwekkende, ronde traptoren, die bovenaan een uitkragende boogfries draagt, en die aan het gebouw een toets van middeleeuwse burcht toevoegt. Het schilddak wordt doorbroken door dakkapellen (met hogels, drielobtraceringen, pinakels en kruisbloemen versierd) en wordt door een vorstkam bekroond.

De haakse zijvleugel bestaat bestaat uit 2 stukken. Het hoogste gedeelte draagt op de hoek een ronde arkeltoren, aangezet op de derde verdieping. Het lagere gedeelte van deze vleugel draagt een gekanteelde borstwering, die uitkraagt op een boogfries.Franšais
English