Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 64 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0009581)
Toon map op Google Earth



Sint-Viktorkerk te Xanten / Duitsland
(Kapitel)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Sint-Viktorkerk Xanten / Duitsland
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Sint-Viktorkerk Xanten / Duitsland: Sint-Viktorkerk Xanten / Duitsland: Sint-Viktorkerk Xanten / Duitsland: Sint-Viktorkerk Xanten / Duitsland: Sint-Viktorkerk Xanten / Duitsland: Sint-Viktorkerk Xanten / Duitsland:

Beschrijving van Sint-Viktorkerk Xanten / Duitsland:

De naam van deze Sint-Viktorkerk is te danken aan een lokale heilige, Victor van Xanten. Die werd met 360 anderen gemarteld en gedood in het amfitheater van het enkele kilometers ten zuidoosten van Xanten, na een weigering om Romeinse afgoden te dienen.

Volgens een legende zou keizerin Helena van Konstantinopel een kapel hebben laten oprichten voor de beenderen van Sint-Viktor. In 1933 ontdekte men echter tijdens onderzoek onder het koor een dubbelgraf uit de 4e eeuw, waarin men de beenderen vond van twee door geweld omgekomen mannen. Het lijkt dus eerder waarschijnlijk dat dit de overblijfselen van Sint-Viktor betreft.

Allicht vatte de bouw van de huidige kerk aan in 1263. De westbouw doet nog denken aan de typische romaanse westbouw zoals gebruikelijk in the Rijnland, met vooral rondbogen en spaarvelden. In het midden zit echter reeds een spitsboogvenster. Het vijfbeukig schip is Gotisch, met spitsboogvensters, luchtbogen, steunberen met pinakels... Deze stijlverandering is geen wonder, want het duurde 281 jaar tot het kerk in 1544 af was.

Tijdens de tweede wereldoorlog werd deze dom zwaar beschadigd door de geallieerde bombardementen. Gelukkig had met voorheen veel waarvolle voorwerpen weten te evacueren, waaronder ook de glasramen. Na de oorlog werd de kerk terug opgebouwd, zo goed als mogelijk trouw aan de oorspronkelijke plannen. Dit was klaar in 1966.

In 1966 werd de crypte vergroot, om er urnen met as van slachtoffers uit de concentratiekampen onder te brengen als mede een aantal rooms-katholieke helden die zich verzetten tegen het Nationaal Socialisme. Voor meer info, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Dom_van_XantenWikipedia.



Français
English