Beschrijving van Dom - Onze-Lieve-Vrouw - Sint-Liborius en Sint-Kilian kathedraal Paderborn / Duitsland:De Onze-Lieve-Vrouw - Sint-Liborius en Sint-Kilian dom is de kathedraal van het aartsbisdom Paderborn. Het is een mengeling van laatromaanse en Gotische elementen. De Dom is 104 meter lang, en de imposante westertoren is 93 meter hoog.
De kerkelijke geschiedenis keert hier ver terug - tot in de Karolingische tijd. Paus Leo III was hier in 799 met relikwiën uit Rome die hij aan een altaar voor Sint-Stefanus legde.
Je gaat de kerk binnen via het 'Paradijsportaal'. De beelden in dit portaal dateren uit het begin van de 13e eeuw. Het is het grootste Romaanse portaal in Westfalen. Het is een rondboogportaal. De beelden staan op zuilen met Romaanse kapitelen.
Bijzonder aan de dom zijn de zijkapellen die naast het schip gebouwd zijn. Deze werden door rijke adelijke families ingericht (en betaald) als een soort privékapel. Zij zijn grotendeels 14e eeuws. Om deze voor diefstal ed te beschermen, werden deze afgesloten door fraaie gietijzeren hekken, vaak met een perspectiefbeeld. Vanaf midden 17e eeuw en tijdens de 18e eeuw was de smaak van de mensen Barok - en dus werden deze heringericht. Je vindt er kunstwerken van allerlei belangrijke kunstenaars.
Wellicht is de belangrijkste kunstschat in de kerk het Liborischrijn. Het oorspronkelijke relikwieschrijn werd tijdens een brand in 1058 beschadigd. In 1622 werd beslits dat er een nieuw schrijn moest komen. Dit werd in 1627 vervaardigd door goudsmid Hans Krako.
De crypte onder het hoogkoor was er al in de het kerkgebouw dat de huidige kerk voorafging. In haar huidige vorm was ze er reeds in 1100. Het is één van de grootste hallencrypten in Duitsland. In de crypte vind je graven van verscheidene aartsbisschoppen en een bijzondere grafsteen.
In één van de spitsboogvensters zit een net onder de top een bijzondere maaswerk tekening van een drie hazen. Zie http://de.wikipedia.org/wiki/Paderborner_Dom#/media/File:Paderborner_Dom_Dreihasenfenster.jpg voor een schitterende foto van het Dreihasenfenster.
Bijzonder is ook het Dietrich von Fürstenberg praalgraf. Dit heeft veel weg van een altaar. Het werd door Heinrich Gröninger gemaakt tussen 1616 en 1622 en is een soort vroegbarok.
Het doopvont (op zich niet bijzonder, uit 1924) wordt omgeven door de 12 apostelen. De helft van deze beelden dateert uit 1626 (door Gerhard Gröninger), de andere 6 werden later vervangen (door Dietrich Gröninger).
Een zeer gedetailleerde uitleg vind je op http://de.wikipedia.org/wiki/Paderborner_DomWikipedia_Paderborner_Dom
Français English
  
|