Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.8 door 1702 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000178)
Toon map op Google EarthSint-Albinuskathedraal te NAMUR / NAMEN / BELGI╦
(Place Saint-Aubain)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Sint-Albinuskathedraal NAMUR in NAMEN / BELGI╦
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Sint-Albinuskathedraal NAMUR in NAMEN / BELGI╦: Overzicht voorzijde en zijkantSint-Albinuskathedraal NAMUR in NAMEN / BELGI╦: Detail voorgevelSint-Albinuskathedraal NAMUR in NAMEN / BELGI╦: Zoldering koepelsSint-Albinuskathedraal NAMUR in NAMEN / BELGI╦: Sint-Albinuskathedraal NAMUR in NAMEN / BELGI╦: Toren van de 13e eeuwse kathedraal.

Beschrijving van Sint-Albinuskathedraal NAMUR in NAMEN / BELGI╦:

Deze barokke kathedraal is het ontwerp van Gaetino Pizzoni en werd gebouwd tussen 1751 en 1767. Dit gebouw verving de daarvoor vernietigde kathedraal, waarvan er nog een 13e eeuwse toren achter het huidige gebouw staat.

De merkwaardige, gebogen voorgevel is versierd met 20 Corinthische zuilen en is bekroond door 5 beelden. Deze beelden stellen Christus voor en 4 van zijn apostelen. Deze golving herinnert aan Romeinse kerken, zoals de Sant'Agnese. In het originele plan waren trouwens ook voor de Sint-Albinuskathedraal 2 torens voorzien.

De viering draagt een indrukwekkende koepel. De hoge tamboer werd voorzien van grote ramen die voor de nodige lichtinval zorgen. Onderaan wordt de tamboer aan de binnenzijde versierd door een grote tandlijst met daaronder pendentieven die rijkelijk gedecoreerd werden met halfreliŰfs.

De sobere, lineair-classicistische zijgevels contrasteren fel met de weelderige voorgevel.

Het interieur bevat een aantal interessante kunstwerken, zoals schilderijen van Antoon van Dyck, Jacob Jordaens en Nicola´ (een leerling van Rubens). Er staat ook nog een oude, romaanse doopvont.Franšais
English