Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 2305 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000476)
Toon map op Google Earth



Onze-Lieve-Vrouwekerk (te Broechem) te RANST / BELGIË

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Onze-Lieve-Vrouwekerk (te Broechem) RANST / BELGIË
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Onze-Lieve-Vrouwekerk (te Broechem) RANST / BELGIË:  Onze-Lieve-Vrouwekerk (te Broechem) RANST / BELGIË:

Beschrijving van Onze-Lieve-Vrouwekerk (te Broechem) RANST / BELGIË:

Rond 1161 werd in Broechem een sober, Schelderomaans kerkje gebouwd in de traditie van de Cisterciënzers. In 1584 werd dit kerkje verwoest via brandstichting door de Spaanse troepen. De heropbouw startte in 1602, en 15 jaar later was er terug een tabernakel op het koor en waren er zeven altaren. Maar volgens toenmalige geschriften scharrelden de kippen nog in het gehavende kerkschip.

Het koor kreeg in 1634 een laatgotisch gewelf. Het huidige schip was klaar in 1708.

Voor een barokke tint zorgen de oa. de Toscaanse zuilen, en de beeldnis boven het portaal.

In het begin van de twintigste eeuw werd een deel van de kerk gerestaureerd. In 1914 werd de toren echter door genietroepen opgeblazen, om hem als herkenningspunt voor de Duitsers uit het landbeeld te verwijderen. In 1922 was hij heropgebouwd.

Op 30 mei 1936 werd de kerk geklasseerd als monument.

In het interieur zit een 18e eeuws orgel (Joannes Baptista Forceville). Rond 1720 werd dit orgel gebouwd op het koordoksaal in de Sint-Pauluskerk te Antwerpen. Het was slechts een 1-klaviers instrument, want de kerk zou weldra beschikken over een omvangrijk orgel aan de westkant. Na de Franse Revolutie (1796-97) werden de Dominikanen er verjaagd, en pas in 1802 werd de kerk terug in gebruik genomen, als parochiekerk. Het koordoksaal werd hinderlijk bevonden en afgebroken. Het werd eerst geplaatst in de nieuwe Sint-Laurentiuskerk te Antwerpen, maar deze parochie kocht reeds in 1832 een nieuw orgel bij orgelmaker Theodoor Smet. Voor het Forceville-orgel vond Th. Smet toen de huidige bestemming. De oude orgelkast kreeg een nieuwe voet geplaatst. Smet voerde tevens een lichte dispositie-wijziging door, en vergrootte de tessituur. Hij maakte er ook een tweeklaviers instrument ontstond. Desalniettemin bleef de essentie van het Forceville-rogel bewaard. In 1872 werd nog een nieuwe windlade aangebracht, en werd de klaviatuur naar de zijkant van de orgelkast verplaatst. Dit laatste maakte de mechaniek veel omslachtiger en ontoegankelijker. De originele spaanbalgen werden in 1880 vervangen door een magazijnbalg vervangen. Vroeger stond er boven de orgelkast een beeldengroep. Deze is pas in 1958 verdwenen om het zicht vrij te maken op een nieuw glasraam. In enkele panelen van de rugwand is mooi zaagwerk aangebracht voor het achterwaarts uitklinken van het orgel. Dit verwijst nog naar de eerste funktie van het orgel in de Sint-Pauluskerk als koordoksaalorgel.

Dirk Jenner: 'Interessante kerk met interessant orgel! Bestaat er een postkaart met een afbeelding van het orgel?? Zoja, waar te krijgen? '



Français
English