Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 1959 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000649)
Toon map op Google EarthBrigittinen te BRUSSEL-STAD / BRUSSEL / BELGI╦
(Korte Brigittinenstraat)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Brigittinen BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦ Zijgevel rechts
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Zijgevel rechts

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Brigittinen BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: De bouw van de barokke kloosterkerk begon in 1655 (vermoedelijk met als architect Leonard van Heil), en in 1672 werd ze ingewijd.Brigittinen BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: De barokke gevel bestaat uit een afwisseling van baksteen en zandsteen, en is in verhouding erg smal. De pilasters, het lijstwerk, de voluten en vlamvazen lijken de overwinning op de protestante hervormingen te vieren.

Beschrijving van Brigittinen BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦:

De Brigittinen, een contemplatieve orde afkomstig uit Dendermonde, kwamen naar Brussel in 1623 en vestigden zich eerst in de Lollepotstraat. Hun eerste klooster werd opgericht in de Hoogstraat in 1625, hun tweede op deze plaats in 1652. De bouw van de barokke kloosterkerk begon in 1655 (vermoedelijk met als architect Leonard van Heil), en in 1672 werd ze ingewijd. Oorspronkelijk had ze een toren, die echter tijdens het bombardement van 1695 verwoest werd. De gevel bestaat uit een afwisseling van baksteen en zandsteen, en is in verhouding erg smal. De pilasters, het lijstwerk, de voluten en vlamvazen lijken de overwinning op de protestante hervormingen te vieren.

Nadat de gebouwen in 1784, na de Franse inval, hun bestemming verloren, deden ze dienst als gevangenis, magazijn voor bier en hout, beenhouwerij en zelfs als balzaal. Tussen 1964 en 1975 was de buitenkant van de kerk het onderwerp van een restauratie. Vandaag wordt de kerk, laatste overblijfsel van het voormalige klooster, gebruikt als theaterzaal of tentoonstellingsruimte.

Uwe Peelaers: 'In 2006 is er begonnen met een extra theaterzaal aan te bouwen met hetzelfde sihouet als de kerk maar met hedendaagse bouwmaterialen nl. staal, beton en glas. 'Franšais
English