Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.8 door 2150 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000830)
Toon map op Google EarthSint-Etiennekerk (te Seilles) te ANDENNE / BELGI╦
(rue de l'Eglise Saint-Etienne)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Sint-Etiennekerk (te Seilles) ANDENNE / BELGI╦  Rondboogvenster met deelzuiltjes. Deze rondboogvensters dienen als galmgaten.
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Rondboogvenster met deelzuiltjes. Deze rondboogvensters dienen als galmgaten.
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Sint-Etiennekerk (te Seilles) ANDENNE / BELGI╦:  Sint-Etiennekerk (te Seilles) ANDENNE / BELGI╦:  Sint-Etiennekerk (te Seilles) ANDENNE / BELGI╦:  Sint-Etiennekerk (te Seilles) ANDENNE / BELGI╦: Gotisch spitsboogvensterSint-Etiennekerk (te Seilles) ANDENNE / BELGI╦:

Beschrijving van Sint-Etiennekerk (te Seilles) ANDENNE / BELGI╦:

De oorsprong van deze kerk is romaans, en dateert uit de 11e eeuw. Je ziet bv. nog rondboogvensters met deelzuiltjes.

Maar omdat er regelmatig veranderingen werden doorgevoerd, zie je ook gotische (bv de spitsboogvensters) en recentere invloeden.

Frits Schetsken: 'De Sint-Stevenskerk is typisch Maaslands van opbouw, opgetrokken uit kalksteen op een kleine heuvel. De oudste delen stammen uit de 11de eeuw, waaronder zeker de toren, die aanvankelijk ook als vluchtburcht voor de lokale bevolking bij onheil diende en dan ook bijzonder stevige muren bezit. Eenmaal kerktoren, zijn er romaanse galmgaten met klankborden voor de luiklokken in aangebracht. Op een zijkant is nog later een achthoekig uurwerk gemonteerd. In de 16de eeuw is de Saint-Etienne uitgebreid met gotische zijbeuken - zie close-up van een gotische spitsboograam op kleine foto 2 - en is een portaal aan de toren toegevoegd. In de top van dat portaal staat een beeld van de patroonheilige, in de boog van de toegangspoort zie je een reeks maskerkoppen - close-up foto 5. In de 18de eeuw is het koor nog eens gewijzigd (foto 1).

Oorspronkelijk lag rond de kerk het ommuurde kerkhof, dat intussen geruimd is na opening van de nabije gemeentelijke begraafplaats.

Binnen zie je in een licht interieur een reeks heiligen tegen de pilaren, waarboven bij een restauratie in de jaren 1970 polychrome fresco's zijn ontdekt, die nu weer zichtbaar zijn. Enkele zwart marmeren grafstenen en een 16de-eeuwse Maaslandse doopvont vormen verdere bezienswaardigheden.

Saint-Etienne of Sint-Steven is de patroon van de steenhouwers omdat hij zelf is gestenigd.

In Seilles is al eeuwen door de aanwezigheid van een kalksteenbank een groeve die de bevolking aan werk hielp, maar de huizen met een laagje grijs stof bedekte. 'Franšais
English