Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1202 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0001218)
Toon map op Google EarthStadhuis te BRUGGE / BELGI╦
(Burg)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Stadhuis BRUGGE / BELGI╦ Overzicht
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Overzicht
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Stadhuis BRUGGE / BELGI╦: Op de gevel bevinden zich beelden van bijbelse en historische (graven en gravinnen van Vlaanderen) figuren, onder versierde baldakijnenStadhuis BRUGGE / BELGI╦: Voor deze foto uit 1938 danken we Pim Vermeulen.Stadhuis BRUGGE / BELGI╦: 1938 tov 2002 (met dank aan Pim Vermeulen).  Stadhuis BRUGGE / BELGI╦: Stadhuis BRUGGE / BELGI╦: Stadhuis BRUGGE / BELGI╦: Stadhuis BRUGGE / BELGI╦:
Stadhuis BRUGGE / BELGI╦: Stadhuis BRUGGE / BELGI╦:

Beschrijving van Stadhuis BRUGGE / BELGI╦:

Nadat in 1280 het Brugse belfort afbrandde, werd de toen niet meer gebruikte grafelijke gevangenis ('Ghyselhuus') de nieuwe vergaderplaats van de schepenen.

In 1376 gaf graaf Lodewijk van Male de opdracht om dit gebouw te slopen en te vervangen door een waardig stadhuis. Dit werd opgetrokken onder leiding van Jan Roegiers, en was in 1421 voltooid. Het is daarmee het oudste laatgotische stadhuis, en diende als inspiratie voor andere stadhuizen (Brussel, Gent, Leuven...). Het staat op een rechthoekig grondplan. Ook de Brugse travee, die hier wellicht voor het eerst werd gebruikt, zou veel navolging krijgen.

Het laatgotische gebouw is een getuige van de economische bloei van Brugge in de 14e eeuw.

Op de gevel bevinden zich beelden van bijbelse en historische (graven en gravinnen van Vlaanderen) figuren, onder versierde baldakijnen. Deze beelden werden meermaals vernieuwd. Vooral tijdens de Franse Revolutie werden heel wat originele beelden vernield. Verscheidene museums bezitten nog authentieke stukken van deze beelden. De beelden werden door eigentijdse beelden vervangen hetgeen tot veel discussie leidde.

De gekanteelde borstwering is afgewerkt met erkertorentjes. Het zadeldak draagt op de nok een vorstkam, en er zitten talrijke daknissen in verwerkt. Origineel bevond de linkeringang zich in de eerste travee. In 1766 werd die vervangen door een ingang die symmetrisch stond tov. de rechteringang.

Een brand in 1887 bracht veel schade toe aan het interieur. Tussen 1895 en 1905 werden renovaties uitgevoerd door Louis Delacenserie en Jean-Baptist Bethune. De zaal die nu bekend staat als de 'gotische zaal' ontstond uit de samenvoeging van de kleine en de grote schepenzaal. Deze ruimte is rijkelijk versierd, en heeft een bijzonder, dubbel, eikenhouten plafond. De gewelfsleutels bevatten medaillons met afbeeldingen van profeten, heiligen en evangelisten. De kraagstenen zijn dan weer versierd met voorstellingen van jaargetijden en natuurelementen. Op de wanden bevinden zich schilderijen door Albrecht De Vriendt, die taferelen uit de geschiedenis van Brugge afbeelden. Net zoals de monumentale schoorsteen, zijn dit neogotische toevoegingen. Ook de stenen gewelven van de hal werden door een houten constructie vervangen, die ondersteund wordt door vier composietzuilen.

's Nachts wordt het gebouw fraai verlicht.

DIRK VERCOUTTER: 'zou het niet kunnen dat het oudste gotische stadhuis in Aalst staat?' Wij denken van wel.


Claudia Ramboer: 'Prachtig gebouw ook binnenin!!'Franšais
English