Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 2297 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0001819)
Toon map op Google Earth



De Werken van Barmhartigheid te GENT / BELGIË
(Kraanlei)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De Werken van Barmhartigheid GENT / BELGIË
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

De Werken van Barmhartigheid GENT / BELGIË: De Werken van Barmhartigheid GENT / BELGIË: De Hongerigen SpijzenDe Werken van Barmhartigheid GENT / BELGIË: De Dorstigen LavenDe Werken van Barmhartigheid GENT / BELGIË: De Werken van Barmhartigheid GENT / BELGIË: De Zieken BezoekenDe Werken van Barmhartigheid GENT / BELGIË:

Beschrijving van De Werken van Barmhartigheid GENT / BELGIË:

Deze barokke gevel is verwant met die van 'Het Vliegend Hert'. Het skelet is opgetrokken in kalkzandsteen, met daartussen baksteen. Er zijn grote kruiskozijen, waar op het gelijkvloers onderaan de middenstijl ontbreekt.

De gevel van dit gebouw dateert uit 1643, en is bekroond met een ingekorte geveltop. Opzij heeft hij smalle voluten, en bovenaan een siervaas.

De panelen op de borstweringen onder de vensters stellen de werken van barmhartigheid voor, en zijn uitgewerkt in zandsteen. Van beneden naar boven en van links naar rechts herken je 'De Hongerigen spijzen', 'De Dorstigen laven', 'De Naakten Kleden', 'De Vreemdelingen Herbergen', 'De Gevangenen Bevrijden' en 'De Zieken Bezoeken'. Het 7e werk ('De Doden Begraven') ontbreekt (dit had wellicht te maken met symmetrie en het morbide karakter van dit werk).

Een plausibele suggestie van Jean-Pierre De smet: 'Het zevende werk zou kunnen verwijzen naar de vaas op het dak (urne) waarin de asse van de overledene werd gedaan om alzo begraven te worden (een hypothese)'




Jeroen Boonen: 'Prachtig, is het niet te koop? Ik bied 500 euro! Voor de ruiten! '


Jan Barbe: 'Het is een van de pronkstukken van Gent. De afbeeldingen zelf zijn prachtig, er is veel om te doen waarom doden begraven er niet bij staat. In die periode was het blijkbaar nog geen werk van Barmhartigheid. Ik hoor zelfs stadsgidsen onzin vertellen ter plaatse, zo zegt met vreemdelingen herbergen er niet bij staat omdat het huisje zelf een herberg was. Als dat juist is dan staat doden bergraven er wel op. '



Français
English