Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 1865 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0001954)
Toon map op Google EarthSint-Gertrudiskerk te WETTEREN / BELGI╦
(Markt)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Sint-Gertrudiskerk WETTEREN / BELGI╦
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Sint-Gertrudiskerk WETTEREN / BELGI╦: Sint-Gertrudiskerk WETTEREN / BELGI╦: Sint-Gertrudiskerk WETTEREN / BELGI╦: Sint-Gertrudiskerk WETTEREN / BELGI╦: Sint-Gertrudiskerk WETTEREN / BELGI╦: Sint-Gertrudiskerk WETTEREN / BELGI╦: Sint-Gertrudiskerk WETTEREN / BELGI╦:
Sint-Gertrudiskerk WETTEREN / BELGI╦: Sint-Gertrudiskerk WETTEREN / BELGI╦: Sint-Gertrudiskerk WETTEREN / BELGI╦:

Beschrijving van Sint-Gertrudiskerk WETTEREN / BELGI╦:

De Sint-Gertrudiskerk werd gebouwd volgens de plannen van L.Minart in 1861-1866. Het is een driebeukige kerk in neoromaanse stijl met een opvallend hoge middenbeuk, en opgetrokken in baksteen. De hoge toren wordt geflankeerd door 4 hoektorentjes, met opvallende witte, natuurstenen omlijstingen. Gelijkaardige hoektorentjes, die met hun spitse torenspitsen iets van minaretten hebben, flankeren de zijbeuken.

De witte, marmeren doopvont dateert uit rond 1700. De barokke preekstoel dateert uit de eerste helft van de 18e eeuw. Het hoofdaltaar dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw. Het orgel werd door P.Schyven gemaakt rond 1875. Bij de schilderijen noemen we het paneel 'Mis van Sint-Gregorius', dat wellicht door Hugo van der Goes gemaakt werd. Dit zou aan de kerk geschonken zijn door burggraaf Hypp. Vilain XIV in 1841 (ter gelegenheid van diens huwelijk met Sidonia Dubois).

De kerk bevat een vrij uitzonderlijk stergewelf.

Johan De Bock: 'De gemeentenaam Wetteren komt van 'Wettra' dat 'scherpe heuvelkam' zou betekenen. De kerk illustreert dit : ze is gebouwd op het hoogste punt, je ziet ze al van ver als je Wetteren nadert.'
Roger Vermaelen: 'Lelijkste kerk van BelgiŰ'

Marianne van der Meijde: 'Deze kerk is mooi in al zijn eenvoud.'

Katrein V.A.: 'Ik vind het helemaal geen mooi kerk. Die witte steentjes passen echt niet bij de rode baksteen. 'Franšais
English