Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 4646 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0002568)
Toon map op Google EarthRu´ne en museum oude Abdij van Orval te VILLERS-DEVANT-ORVAL / FLORENVILLE / BELGI╦

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦ De overblijfselen van de vroegere gotische kloosteromgang met spitsbogen.
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

De overblijfselen van de vroegere gotische kloosteromgang met spitsbogen.
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: Detail van de gotische restanten van de kloostergang.  Let op de figuratieve muuraanzetten.Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: De laat-14e eeuwse kapittelzaal met 2 gedrongen zuilen die brede ribgewelven ondersteunen.  De zuilen vangen het gewelf met twee beuken en drie travee├źn op.Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: De kolommen van de viering werden versierd met bladkapitelen.Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: prachtige zuil met knopkapiteel
Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: prachtig figuratief kapiteel in de middenbeuk van de abdijkerkRu´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: Figuratief romaans kapiteel in achterste hoek van de abdijkerk.Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: Zeer oud kapiteel (dateert nog van voor de XIIe eeuwse abdijkerk).Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: Gewelfsleutel met geometrische bladmotief.Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: Gotische gewelfsleutel.Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: Romaanse doopvont die ondertussen werd omgebouwd (jammer genoeg) tot fontijn.Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: In de gevel vind je hier en daar nog barokke elementen terug van de latere verbouwingen.
Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: In deze put komt het water van de bron terecht.Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: Links een knopkapiteel, rechts een bladkapiteel.Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: Gotische doorgang met spitsboog naar het achterste gedeelte van de abdijkerk (naar de vroegere zijbeuk)Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: Maquette van de vroegere abdijkerk net voor de Franse revolutie.Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: Prachtige zilveren zonnemonstrans (uit het museum).Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: Stafeinde van een staf van een abt (1785)Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: Kelk in verguld zilver (vermeil) (1670-1680) die toebehoorde aan Dom Ars├Ęne Freymuth, monnik te Orval.
Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: neogotische kelk (20/12/1890)Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦: De vroegere kooromgang van de oude abdijkerk.Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦:

Beschrijving van Ru´ne en museum oude Abdij van Orval VILLERS-DEVANT-ORVAL in FLORENVILLE / BELGI╦:

In 1071 werd hier een abdij gesticht door een Benediktes uit Zuid-ItaliŰ. In 1132 werd de abdij overgenomen door de CisterciŰnzers. De eerste CisterciŰnzerabt, Constantijn, was nog een leerling van de St. Bernard van Clairvaux.

Dankzij de ijver van de broeders, en het kundig bestuur van de abten, werd de abdij onwaarschijnlijk rijk. Van het einde van de 17e eeuw tot het midden van de 18e eeuw stond de ijzersmelterij aan de top van de westerse metaalnijverheid. In 1750 bezat de abdij niet minder dan 300 dorpen en kastelen,en had een jaarinkomen van 1,2 miljoen livrijen. Hun liefdadigheid naar de armen was hiermee in verhouding.

Nochtans werd de abdij zeker niet van rampen gespaard. Reeds in 1252 was er een verschrikkelijke brand, waarna men er zelfs aan dacht de abdij op te geven. Ook de 15e en 16e eeuwse oorlogen tussen BourgondiŰ en Frankrijk, en daarna tussen Spanje en Frankrijk lieten de nodige vernielingen optekenen. Maar in de nasleep van de Franse revolutie was 23 juni 1793 het meest noodlottig. De troepen van de opstandelingen onder leiding van generaal Loison plunderden de hele abdij en staken ze vervolgens in brand. Gedurende meer dan een eeuw zouden de zwartgeblakerde muren van de verlaten abdij aan de weersomstandigheden blootstaan, en dienst doen als steengroeve voor bouwwerken in de buurt.

De Romaanse en Gotische ru´nes zijn de moeite waard. Naast de resten van de oude abdijkerk vind je de laat-14e eeuwse kapittelzaal, met 2 gedrongen zuilen die brede ribgewelven ondersteunen. Je vind er prachige romaanse kapitelen en figuratieve decoraties.

In 1926 schenkt de familie de Harenne de ru´nes van Orval en de gronden eromheen opnieuw aan de Orde van Cţteaux, om er opnieuw een monastieke gemeenschap tot stand te zien komen.

Op de foto's zie je onder andere:
- een romaanse doopvont die ondertussen werd omgebouwd (jammer genoeg) tot fontein.
- prachtige decoratieve versieringen (in dit geval druiventrossen) op een enorm massief figuratief kapiteel in het middenbeuk van de abdijkerk.
- de gotische spitsbogen van de vroegere kloostergang rondom de binnenkoer.
- de gang van de vroegere kooromgang.
- een maquette van de vroegere abdijkerk.
- een prachtige zilveren zonnemonstrans (museum).
- stafeinde van een staf van een abt (1785)
- kelk in verguld zilver (vermeil) (1670-1680) die toebehoorde aan Dom ArsŔne Freymuth, monnik te Orval.
- neogotische kelk (20/12/1890)
- Foto van de ronde bronput.
- Prachtige zuil met knopkapiteel.
- De zuilen van de viering werden versierd met bladkapitelen.
- Zeer oude gewelfsleutels.

De nieuwe abdij werd geplaatst naast de ru´nes van de oude abdij.

Indien u meer wil weten, bezoek dan de schitterende site van www.orval.be.

Jan Theys: 'Heel mooie plaats om te bezoeken en om de rust te vinden. Aan de abdij van orval is er ook een legende aan verbonden. Mathilde van Toscane had haar trouwring verloren ze bid tot god om de ring terug te bezorgen, en de ring lag in het Fontaine bad , en uit dankbaarheid besloot ze op deze gezegende plaats een klooster te stichten.'Franšais
English