Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.8 door 1751 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0004669)
Toon map op Google EarthEerste eigen Woonhuis Dierkens te GENT / BELGI╦
(Lievestraat 11)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦ De marmeren schoorsteenmantels zijn uit Frankrijk ge├»mporteerd. Die in de achterplaats dateert uit rond 1800, en is in empire-stijl.
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

De marmeren schoorsteenmantels zijn uit Frankrijk geïmporteerd. Die in de achterplaats dateert uit rond 1800, en is in empire-stijl.
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Overzicht van de voorgevel.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Moza├»ek onder de kroonlijst.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Uitspringende venster van het gelijkvloers.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Uitspringende venster van het gelijkvloers.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦:
Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Detail van de arduinen vensterbankEerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Versiering onder de vensterbank van het uitspringende venster van het gelijkvloers.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Slak die naast de vensters en deur naar beneden glijdt, en een vertikale lijst achterlaat.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Sluitsteen met architectegereedschap.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Moza├»ek met bloemenmotief.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦:
Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Koperen deurgreep in de vorm van een wolvekop met een hertepoot in zijn muil.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Uit Frankrijk ge├»mporteerde marmeren schoorsteenmantel in Louis XVI stijl.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Zuil van de uit Frankrijk ge├»mporteerde marmeren schoorsteenmantel in Louis XVI stijl.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Uit Frankrijk ge├»mporteerde marmeren schoorsteenmantel in Empire stijl van rond 1800.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦:
Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Overzicht van het interieur.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Gals-in-lood raam.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Trappaal in Jugenstil.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Gebrandschilderd glasraam rond 1575 vervaardigd werd, en uit een Doornikse kerk komt.
Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Soort vierpasboog in het glas-in-lood raam van de deur.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Glas in lood met aan de zijkant een band met druiveranken.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Detail van het glaswerk in de voordeur.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Voordeur met fraai glaswerk.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Orignele luster, waarvoor Raoul van Mol dankzij veel speurwerk en oud fotomateriaal glas kon vinden om de originele toestand te herstellen.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Fraaite trappaal.
Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Marmeren trap in de inkomhal.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦: Vloer met tegels in bloemenmotief.Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦:

Beschrijving van Eerste eigen Woonhuis Dierkens GENT / BELGI╦:

Dit herenhuis is de eerste architectswoning van F.Dierkens uit 1901. In 1914 bouwde hij een tweede woning in de Princes Clementinalaan 175 (waarvan enkel de gevels nog origineel zijn). Op 25 januari 1918 verkocht hij de woning aan Felix Jean Vanhoorebeke (een bekend jeneverproducent).

Zowel de gevel als het interieur van deze woning zijn nog grotendeels origineel, en bewijzen dat de architect oog had voor detail.

Onder het deurkalf boven de inkomdeur zitten fraaie glasraampjes. De deur zelf heeft een bijzondere, koperen deurgreep, die een wolf voorstelt met een hertepoot in zijn muil. Het bovenlicht bevat loodglas. De sluitsteen boven de deur is versierd met architectgereedschap. Boven de deur en de vensters werden gebogen lijsten geplaatst, die naast de vensters ook een stuk verticaal naar beneden lopen en eindigen op slakken.

Onderaan bevat de gevel 3 gebosseerde lagen. Bovenaan bevat deze gevel, onder de kroonlijst, een moza´ek met bloemenmotieven, die herhaald worden in de sluitstenen boven de vensters. In het midden heeft de gevel een horizontale lijst.

Het venster van het gelijkvloers heeft een uitsprong. Ook de fraaie, arduinen gebogen vensterbank en de versiering eronder verraden het oog voor detail van F.Dierkens.

Ook het interieur straalt nog de sfeer van het begin van de 20e eeuw uit.

Je komt binnen in een kleine hall, met een marmeren trap die naar het gelijkvloers leidt. De verlichting is nog origineel: enkel de glazen werden vervangen. Dankzij oud fotomateriaal en veel speurwerk, kon de huidige eigenaar, Raoul van Mol, glazen vinden die gelijk zijn aan de oorspronkelijke. Bemerk ook de fraaie, gebogen handlijst, de gesmede trappaal en het stucwerk aan het plafond.

In de trapzaal valt de houten trappaal op, die aan Jugendstil doet denken. De vloer bestaat uit tegels met een bloemenmotief. Indien je naar boven kijkt, zie je een bijzondere deur met glas-in-lood die naar de annexe leidt. Opzij zijn hier druivenranken als siermotief gebruikt, en in het midden zit een soort vierpasboog. Bovenaan zit een gebrandschilderd glasraam, dat vermoedelijk uit 1575 dateert, en afkomstig is uit een kerk te Doornik.

De marmeren schoorsteenmantels in de woonplaats zijn uit Frankrijk ge´mporteerd. Deze in de voorplaats is Louis XVI stijl, die in de achterplaats dateert uit rond 1800, en is in empire-stijl.

We bedanken dhr. Raoul van Mol voor zijn uitnodiging en zijn uitvoerige uitleg.


Monique DE VOS: 'Kan gerust beschouwd worden als historisch erfgoed!!! Moet beschermd worden!'Franšais
English