Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1770 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0004742)
Toon map op Google Earth



Kasteel van Vêves te CELLES / HOUYET / BELGIË
(Noisy 5)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Kasteel van Vêves CELLES in HOUYET / BELGIË
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Kasteel van Vêves CELLES in HOUYET / BELGIË: Kasteel van Vêves CELLES in HOUYET / BELGIË: Kasteel van Vêves CELLES in HOUYET / BELGIË: Kasteel van Vêves CELLES in HOUYET / BELGIË: Kasteel van Vêves CELLES in HOUYET / BELGIË: Kasteel van Vêves CELLES in HOUYET / BELGIË: Kasteel van Vêves CELLES in HOUYET / BELGIË:
Kasteel van Vêves CELLES in HOUYET / BELGIË: Kasteel van Vêves CELLES in HOUYET / BELGIË: Kasteel van Vêves CELLES in HOUYET / BELGIË: Renaissance harnasKasteel van Vêves CELLES in HOUYET / BELGIË: Naïef fresco dat vermoedelijk uit de 16e dateert, een een visserstafereel uit Vlaanderen voorstelt.Kasteel van Vêves CELLES in HOUYET / BELGIË: Kasteel van Vêves CELLES in HOUYET / BELGIË: Kasteel van Vêves CELLES in HOUYET / BELGIË:

Beschrijving van Kasteel van Vêves CELLES in HOUYET / BELGIË:

Op deze plaats stond wellicht reeds een burcht sinds de 7e eeuw, die door Pepijn van Herstal (deze leefde van 640 tot 714 en was de overgrootvader van Karel de Grote) gebouwd werd.

Vanaf de 12e eeuw is de geschiedenis van het kasteel verweven met de geschiedenis van de heren van Beaufort, toen Wauthier de Beaufort, door zijn huwelijk met Ode de Bretagne, heer van Celles werd. Hun naam was op dat ogenblik verbonden aan de geschiedenis van Hoei, waarvan Hendrik II hen tot 'beschermers' had gepromoveerd.

De Beauforts deden ook mee aan de kruistocht: de grootvader van Wauthier de Beaufort (door zijn huwelijk met Ode de Bretagne was deze heer van Celles geworden) volgde Godfried van Bouillon naar het Heilig Land. Ook Théodore, de jongste zoon van Wauthier, ging in 1187 mee tijdens de derde kruistocht. Later zou deze de Orde der Kruisheren stichten (die nog steeds bestaat).

Rond 1200 brandde het kasteel af. Maar rond 1230 was het heropgebouwd door Rasse de Beaufort, oudere broer van Théodore, en was het sterker dan ooit.

Volgende anekdote illustreert de macht die de familie toen had. In 1272 werd een groots tornooi gehouden in Andenne, aan de grenzen van het domein van de familie. De statige tenten van de grote, roofzuchtige heersers uit die tijd, stonden te blinken in de zon. We vernoemen Jan I, hertog van Brabant, Guy I, graaf van Namen, Hendrik II graaf van Luxemburg en Godried van Leuven. Eet- en drinkfestijnen volgden elkaar op. Een boer uit het dorpje Jallet, dat afhing van de Beaufort, kwam er een koe verkopen die hij van een bewoner uit Ciney gestolen had. Pech... die was ook aanwezig en herkende zijn koe! Deze diende klacht in bij de baljuw van de Condroz, die echter in Andenne geen rechtsmacht had. Maar met een list wist hij de boer naar de Condroz te brengen, waar die onmiddellijk werd opgepakt en opgehangen. Als wraak plunderde Jacques de Beaulieu een aantal dorpen rond Ciney in de Condroz. Vanuit die kant werd dan het dorp Jallet in brand gestoken. De situatie escaleerde verder, zodat binnen de kortste keren de hele Condroz, het graafschap Namen, het land van Luik en zelfs Luxemburg in oorlog was. Een driejarige oorlog die in de geschiedenisboeken staat als... 'de oorlog van de koe'. Slechts de Koning van Frankrijk slaagde erin om als scheidrechter de vrede te herstellen.

Eén van de kinderen van Jacques de Beaufort koos de zijde van Filips de Schone in diens strijd tegen de Graven van Vlaanderen. Hij wist zich te onderscheiden tijdens de nochtans nefast afgelopen Gulden Sporenslag, en nadien in die van Bergen en Puelle. Hij mocht hierdoor in 1305 de vredesvoorstellen van de Franse Koning aan de Gentenaren overmaken.

In 1466 nam Louis de Beaufort deel aan de belegering van Dinant, toen Dinant door Karel de Stoute vernield werd. Tijdens deze oorlog moest het kasteel er voor de tweede keer aan geloven...

Op 6 juli 1609 verkocht een andere Louis, toenmalig heer van Celles, een grote, dikke eik aan een Dinantse schipper om er een schip mee te maken. In het midden van de boom vond deze echter een beeld van de Heilige Maagd Maria met een kindje Jezus in de armen. Louis de Beaufort liet dit naar zijn kasteel overbrengen, waarna menig mirakel geschiedde. Het kasteel werd een bedevaartsoord.

In 1731 huwde Englebert de Beaufort met Isabelle de Jacquier de Rosée. Sinds 1736 mocht het hoofd van de familie de titel Prins dragen. Uit het huwelijk werden echter slechts twee dochters geboren. De oudste, Marie Robertine de Beaufort, erfde het kasteel en huwde in 1761 met Jacques Ignace, heer van Liedekerke. De kinderen uit dit huwelijk kregen de naam Liedekerke Beaufort. De meeste van hun nageslacht zouden het ver schoppen, van schrijver tot ambassadeur en parlementslid en Voorzitter van de Franse Automobielclub...

Langs de buitenkant heeft het kasteel nog veel uitstraling van een burcht bewaard. De dikke muren en ronde torens, zo dicht mogelijk tegen de rand van de rots gebouwd, om deze zo als natuurlijke bescherming te gebruiken, hebben een militaristische uitstraling bewaard. De ronde torens, beter bestand tegen kanonvuur dan vierkante, steken ver uit, om alzo de tussenliggende muren beter te beschermen. De muren droegen destijds kantelen, en de torens en muren hadden schietgaten. Die verdwenen wellicht in de 15e of de 16e eeuw. De bakstenen uitsprongen aan de gevel waren vroeger waarschijnlijk WC's.

Wanneer je op de binnenplaats komt, kijk je op een bakstenen gevel die uit de 18e eeuw dateert, waarachter zich de woonvertrekken bevinden. De tegenoverliggende gevel is in vakwerk opgetrokken, met roze pleisterkalk die aan Bourgondië doet denken. Aan de 2 andere zijden werden de meer oorspronkelijke, sobere muren behouden.

De hoofdtoren, die hoger is dan de anderen, heeft een diameter van 8 meter en een hoogte van 36 meter. Hij is één van de oudste gedeelten van het kasteel.

De wapenzaal is de grootste ruimte van het kasteel. In de 18e eeuw was ze in kamers ingedeeld, maar tijdens een restauratie herstelde men het origineel uitzicht. Oorspronkelijk zijn nog het plafond, de schoorsteen en de opvallende vloerbekleding. Deze bestaat uit zandsteen uit Spontin en Chevetogne. Nabij de haard is daar een mozaïek met wapenschilden in ingewerkt. De vensters aan de buitenkant dateren uit de 16e eeuw, voorheen waren er enkel schietgaten. In de zaal is een fraai Renaissance harnas tentoongesteld.

In het salon Hilarion (naam ter ere van Hilarion de Liedekerke Beaufort die tussen 1762 en 1841 leefde), vallen naast een aantal portretten (waaronder een portret van Lodewijk XVIII door Hilarion zelf gemaakt in 1799), valt een naïef fresco op dat vermoedelijk uit de 16e eeuw dateert. Dit stelt een visserstafereel voor in Vlaanderen.

Je kan ook een slaapkamer bezoeken, die in Lodewijk XVI-stijl ingericht is. Een bijzonder stuk hierin is de herenkaptafel.


In de Salon La Tour Du Pin bevinden zich o.a. Lodewijk XV fauteuils, overtrokken in 18e eeuw zijde.

In de eetkamer vinden we opnieuw Lodewijk XV stoelen. De tafel is gedekt voor 12 personen. Het zilverwerk en het kristal draagt het wapenschild van de familie de Liedekerke Beaufort. De schoorsteen lijkt heel erg op die in de Oostende villa Deweert.


Voor meer info (enkel Franstalig), zie Château de Veves.be.





Français
English