Beschrijving van Sint-Annakerk ALDENEIK in MAASEIK / BELGIË:Het Benedictinessenklooster 'Eike' werd rond 730 gesticht door 2 zusters (Harlindis en Relindis) op het domein van hun vader. Bisschop Willibrordus wijdde Harlindis tot eerste abdis. Na haar overlijden wijdde bisschop Bonifacius de zuster, Renildis tot abdis. Deze overleed in 770.
De verwoestende Noormannen (9de en 10de eeuw) verjoegen het nonnenklooster. In de plaats kwam een kapittel van kanunniken. In 1571 weken deze wegens de wegens de oorlog uit naar de versterkte stad Maaseik.
Ook de relikwiën van de heilige abdissen verhuisden naar Maaseik. Toch bleef ook de verering in Aldeneik doorgaan.
Wanneer we de kerk zelf bekijken, valt onze blik het eerst op de indrukwekkende, romaanse westbouw in kalksteen die uit de 12e eeuw dateert. Deze werd in 1875-90 ingrijpend gerestaureerd. Hij is typisch voor de Maasromaanse stijl.
Bovenop deze romaanse westbouw staat een gotische toren (heropbouwd in 1875). De galmgaten vertonen spitsbogen. In de muur van de toren zijn oude grafstenen ingemetseld.
Het schip werd gedurende de tweede helft van de 12e eeuw opgetrokken in mergelsteen uit Maastricht en is Romaans. In 1855 werden de zijbeuken heropgebouwd op de oude funderingen.
Het vroeggotische koor in mergelsteen is opgetrokken op het einde 13de eeuw. Het combineert spitsboogvensters met een rondboogfries.
De stenen kroonlijst buiten aan de noordkant van de middenbeuk, bezit een versiering, enig in haar soort, met gespierde monsters, wijngaardranken, vlechtwerk en gestileerde bladeren.
Binnen vind je een gotisch triomfkruis uit rond 1500.
Het beeld van Sint-Anna-te-Drieën dateert uit het begin van de 16de eeuw. Aan die Sint-Anna is trouwens een interessante geschiedenis verbonden. Het Proto-evangelie door Jakobus uit de 2e eeuw vernoemt ANNA en Joachim als zijnde de ouders van Maria. Sint-Anna wordt meestal afgebeeld als een staande of zittende moeder met haar dochter Maria, die zelf haar zoon Jezus draagt: ‘Sint-Anna-te-Drieën’ genoemd. Zij is de patrones van de huismoeders, grootmoeders en naaisters.
(Met dank aan Jos Henckens; naar http://www.kerknet.be/toerisme/toeren/breemaaseik.html)
Français English
|