Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1831 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000019)
Toon map op Google EarthSint-Pauluskerk te ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN / BELGI╦
(Veemarkt)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦ Het orgel dateert uit de 17e eeuw, maar is herhaaldelijk gerestaureerd en vergroot. Het is ├ę├ęn van de befaamste en belangrijkste orgels uit Belgi├ź.
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Het orgel dateert uit de 17e eeuw, maar is herhaaldelijk gerestaureerd en vergroot. Het is ├ę├ęn van de befaamste en belangrijkste orgels uit Belgi├ź.
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Van kathedraalSint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Calvarieberg, opmerkelijke 18e eeuwse (1697-1734) kruiswegSint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: MiddenschipSint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: BiechtstoelSint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Detail houtwerk boven biechtstoelSint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Detail zuilenSint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Hoofdaltaar uit 1670
Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Stoelen van de priesterkoor.Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Zijaltaar rechtsSint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Zijaltaar links en doorgangSint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Zicht op het triforiumSint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Het begin van de rozenkransSint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Detail zuilkapiteelSint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Mariabeeldje dat reeds 500 jaar vereerd wordt.
Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Detail mariabeeldjeSint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Biechtstoelbeelden uitgevoerd door QuellinSint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Doorgang achteraan naast orgelSint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Detail doorgangSint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: De schatkamer bevat een prachtige kerkschat.Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Akte stichting van de abdij 12de eeuwSint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Prachtig zilverwerk uit 15de eeuw
Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Vergulde kelk.Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Prachtig afgewerkte zilveren zonnemonstransSint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Zilveren kerk met bovenaan verguld gedeelte.Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦:  Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦:  Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦:  Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦:
Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: WestgevelSint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: westportaalSint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: De huidige inkom die ook aansluiting geeft op de calvarieberg.Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: In 1923 was de kruisweg meer begroeid dan in 2002Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦:
Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦:
Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦:
Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦: Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦:

Beschrijving van Sint-Pauluskerk ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGI╦:

De Sint Pauluskerk was origineel een deel van een reusachtig Dominicanen klooster. Maar rampspoed kwam meermaals en vrij drastisch op bezoek. Na een brand in 1679 werd een barokke toren gebouwd met fraaie torenspits. In het middenschip met kruisribgewelf vinden wij een mooi voorbeeld van een stergewelf.

Tijdens de Franse overheersing na de Franse revolutie werden de schilderijen tijdens de plunderingen gestolen. Die werden in 1815 teruggegeven. Tijdens de belgische revolutie werd er alweer veel schade berokkend. En last but not least was er ook een hevige brand in 1968, waarbij de omwonenden heldhaftig hun leven waagden om zoveel mogelijk kunst uit de brand te redden. Jammer genoeg bleek achteraf dat de kunstwerken eigenlijk niet in gevaar waren en dat de evacuatie meer schade met zich meebracht dan dat het iets opbracht.

Nadien werd de kerk gerestaureerd en het schitterende interieur kan opnieuw door het publiek bewonderd worden : meer dan 50 schilderijen, meer dan 200 beelden, schitterende barokke altaren en kerkmeubelen die ongetwijfeld bij de mooisten ter wereld behoren. De creme van de Antwerpse kunstenaars is hier vertegenwoordigd: Rubens, Van Dyck, Jordaens, Francken, Quellin, enz.

Het orgel dateert uit de 17e eeuw, maar is herhaaldelijk gerestaureerd en vergroot. Het is ÚÚn van de befaamste en belangrijkste orgels uit BelgiŰ.

De biechtstoelen zijn van een ongekende kwaliteit. Het houtsnijwerk werd uiterst gedetailleerd uitgevoerd, o.a. enkele beelden door Quellin.

Naast de kerk (op hoek tussen de Veemarkt en de Zwartzustersstraat) is er een opmerkelijke 18e eeuwse (1697-1734) kruisweg.

Ook de kerkschat is van onschatbare waarde en wordt in een enorme kluis bewaard. Je vindt er prachtige monstransen, zonnemonstransen, kelken, .

Anja Vertongen (en wij vinden dit een zeer leuke toevoeging): 'Beste, U beschrijft heel braafjes dat de 'omwonenden' de schilderijen uit de kerk haalde, maar nog juister zou zijn, dat net al die omwonenden waar de Katholieke kerk zo tegen was, nl. de dames van plezier, in hun schaarse kledij... de belangrijke schilderijen redden van hun ondergang.'

Jan DonnÚ: 'Heb in mijn jeugd en in de oorlogsjaren veel zon-en feestdagen in St.Pauluskerk doorgebracht. Mijn Grootouders (langs vaders kant) woonden daar en mijn grootvader was er Suisse. 'sZondags was het familiereunie met nonkels,tantes ,neven en nichtjes. Toen vonden wij alles groot,donker,beklemmend stil en geheimzinnig. Nu hebben we meer oog voor al het mooie dat in de kerk te bewonderen valt,maar toch heb ik, bij het binnengaan door de poort langs de Paulusstraat,nog altijd een beklemmend gevoel. '

Jos Baggen: 'Gedurende een week heb ik Antwerpen bezocht, maar ik heb welgeteld drie maal de St. Pauluskerk bezocht. Ondanks het feit dat het buitenterrein niet betreden kon worden vanwege onderhoudswerkzaamheden, heb ik me in en rond deze kerk op mijn gemak gevoeld. Een voorbeeld zoals elke prachtige kerk zou moeten zijn. Vriendelijke behulpzame mensen met het hart op de juiste plaats die trots zijn om de historie van dit prachtige monument te mogen verkondigen. De haast tastbare kunstschatten en de waardevolle schilderijen die hier op een menselijke manier getoond worden. Niet overdreven zichtbaar bewaakt en ook niet bij de ingang een loket waar betaald moet worden voor datgene wat reeds door het volk in een eerder stadium is betaald. Met veel genoegen betaal ik hier zelfs ongedwongen meer dan op de plaats waar entree wordt geheven. Geregeld mag ik graag in uw boekje lezen over de vijftig hoogtepunten. Met een woord een prachtige plaats in een mooie stad waar ik beslist weer terugkeer om hier weer te vertoeven. Dank u bestuur en commissie van deze kerk dat dit bij u mogelijk is. Ik hoop dat veel bezoekers ook mijn mening zijn toegedaan. Proficiat!!!'

liliane eyckerman: 'Ook ik woonde dicht bij st pauluskerk,ging naar de lagere school nosestraat en later in het klooster,waar toen een vakschool voor jufrouwen gehuisvest was. Daardoor kwam ik heel vaak in deze kerk. Tijdens de 2de WO waren de mooie biechtstoelen met stro omwonden om deze te beschermen,daardoor kunnen bezoekers nu van deze prachtige ongeschonden beelden genieten.'

Joost van der Voort: 'De calvarieberg: Hier hebben meerdere beeldhouwers aan gewerkt maar Michiel van der Voort-de Oude heeft hier een groot deel van op zijn naam staan. In de kerk vinden we van zijn hand de apostelen.'


Wim Devis: 'De biechtstoelen zijn gewoon hÚÚl mooi. Ik word telkens ontroerd wanneer ik ze bewonder!'

Franšois Hagens: 'Tijdens de oorlog 40/45 woonde ik op de veemarkt, en heb er mijn jeugd doorgebracht. In de st.Pauwelskerk heb mijn Plechtige communie gedaan. Mijn overgrootmoeder bracht ik dagelijks naar het lof. Deze kerk heb ik altijd prachtig gevonden, en ga er nog regelmatig op bezoek.'

jozef dries: 'gewoon zeer prachtig!!!!!!
'Franšais
English