Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1679 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0001225)
Toon map op Google Earth



Sint-Salvatorskathedraal te BRUGGE / BELGIË
(Sint-Salvatorskerkhof)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË Het orgel werd van 1619 tot 1717 gebouwd
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Het orgel werd van 1619 tot 1717 gebouwd
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: De vroeggotische torenromp werd later voorzien van een neoromaanse spits.Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: De vroeggotische torenromp met bovenaan de neoromaanse spits.Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: De inkom in de vroeggotische torenromp.Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: Een van de prachtige glas-in-lood-ramen;Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: Zicht op het 13e eeuws gotisch koor met het kruisribgewelf en de bundelpijlers.
Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: De preekstoel Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË:
Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: Op het stergewelf vind je nog sporen van de 19e eeuwse polychromie.Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË:
Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: Uitzicht op de kathedraal vanuit het belfortSint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË: Zicht op de straalkapellen, vanuit het Belfort

Beschrijving van Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE / BELGIË:

Rond 850 werd op deze plek een parochie gesticht vanuit Snellegem. In 1086 was die zeker reeds onafhankelijk.

In de 12e eeuw werd de oorspronkelijke kerk, waarvan niets meer geweten is, vervangen door een driebeukige, romaanse kerk met westbouw. Van deze kerk is oa. de onderbouw van de toren overgebleven.

Zowieso is dit de oudste kerk van de stad. Ze is meteen ook de kathedraal van het bisdom.

De vroeggotische torenromp is opgetrokken in baksteen. Onderaan wordt hij ondersteund door steunberen, en opzij is hij geflankeerd door een achtzijdig traptorentje. Deze toren dateert uit de 13e eeuw. Tegen het einde van de 13e eeuw werd de romaanse voorganger van deze kerk nabij het koor vervangen door een gotisch gebouw. In 1358 woedde een hevige brand, die het nog romaanse schip en de toren ernstig beschadigde. De toren werd hersteld, maar het schip werd nu door een gotisch schip vervangen. De herstellingen waren pas voltooid in het begin van de 15e eeuw.

De kooromgang heeft 5 straalkapellen en is het ontwerp van Jan Vanden Poele.

In 1839 woedde er nogmaals een brand. Hierna werd de vrij lage, middeleeuwse toren van een neoromaanse bekroning voorzien naar het ontwerp van de Britse architect Robert Chantrell, uitgevoerd door Pierre Buyck. De torenspits zelf is nog wat recenter. Deze dateert uit 1865-1872, en is door Eugène Carpentier ontworpen. Er werd overvloedig gebruik gemaakt van boogfriezen.

In het interieur worden de kruisribgewelven en scheibogen rechtstreeks door schalken gedragen. Deze rusten op rijk geprofileerde bunderpijlers. Er is een triforium.

In 1870 werd door Jean-Baptiste de Bethune neogotische polychromie aangebracht, wat het interieur een feestelijkere uitstraling gaf. Deze is echter ondertussen grotendeels verdwenen maar kan je b.v. nog bewonderen op het schitterende stergewelf.


In het kathedraalmuseum kunt u o.a. de kerkschatten bewonderen, de schilderijen van D. Bouts en H. van der Goes, meubelen, kerkgewaden, relikwiehouders en nog veel meer. Het prachtige orgel uit deze kerk werd van 1619 tot 1717 gebouwd. Het interieur is rijk versierd, met oa. wandtapijten, praalgraven en het barokdoksaal.

Ook de preekstoel en de koorlezenaar zijn het vermelden waard.

Inge Cordemans: 'De Sint-Salvatorskathedraal heeft ook een eigen website: http://www.sintsalvator.be'

's Nachts is de verlichte toren een opvallende, bleke verschijning.



Français
English