Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek aanvaardbaar! Gemiddelde score: 5 door 1734 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0004082)
Toon map op Google EarthSchuttersgilde te BRUGGE / BELGI╦
(Carmerstraat 174)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Schuttersgilde BRUGGE / BELGI╦ Zicht van bij Sint-Janshuismolen
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Zicht van bij Sint-Janshuismolen
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Schuttersgilde BRUGGE / BELGI╦: Zicht vanuit Carmerstraat

Beschrijving van Schuttersgilde BRUGGE / BELGI╦:

Zeker is dat de schuttersgilde dit gebouw in 1573 kocht van de schatbaarder van Brugge, Cornelis De Blois, en het als gildehuis gebruikte. Waarschijnlijk was het gebouw toen een 20-tal jaar oud.

Het geheel is een voorbeeld van Brugse laatgotiek, en werd opgetrokken in baksteen. Tegen de zuidgevel staat een bijzondere spietoren. In feite is dit een dubbele traptoren. De hoofdtoren bevat een stenen wenteltrap. Iedere etage heeft een andere vorm, varierend van rond naar vier, zes en achtzijdig. Deze toren wordt aan de huiszijde geflankeerd door een kleinere trapkoker die een houten spiltrap bevat.

In 1632 werd tegen de westgevel een lage vleugel bijgebouwd. De Engelse koning Charles II, die tussen 1656 en 1659 te Brugge in ballingschap verbleef en er lid was van de schuttersgilde, deed een milde schenking. Deze schenking liet toe om in 1662 tegen deze lage vleugel een breder gedeelte bij te bouwen.

De oostgevel werd in 1682 met een driezijdige huiskapel vergroot.

Op het domein van de vroegere gilde bevindt zich nog steeds een overdekte galerij met daartegenover een theater, zodat toeschouwers het boogschieten konden volgen.

In 1855 werd de uit 1632 daterende vleugel verbreed, zodat het geheel een rechte voorgevel kreeg. De gang met de orkestruimte erboven dateert uit hetzelfde jaar.

In 1899-1900 werd een zeer drastische renovatie doorgevoerd door architect Louis Delacanserie, waarbij o.a. de kapel verdween.Franšais
English