Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.7 door 1171 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0001215)
Toon map op Google EarthProvinciaal Hof te BRUGGE / BELGI╦
(Markt 2)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Provinciaal Hof BRUGGE / BELGI╦ Overzicht middengedeelte
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Overzicht middengedeelte
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Provinciaal Hof BRUGGE / BELGI╦: LinkergedeelteProvinciaal Hof BRUGGE / BELGI╦: Provinciaal Hof BRUGGE / BELGI╦: Provinciaal Hof BRUGGE / BELGI╦: Provinciaal Hof BRUGGE / BELGI╦: Provinciaal Hof BRUGGE / BELGI╦: Provinciaal Hof BRUGGE / BELGI╦:
Provinciaal Hof BRUGGE / BELGI╦:

Beschrijving van Provinciaal Hof BRUGGE / BELGI╦:

Vanaf 1285 stond op deze plek de 'Waterhalle', waar de schepen konden binnenvaren. Vanaf 1787 werd die gesloopt: ze had haar vroegere functie verloren en was erg bouwvallig geworden. De Kraanlei werd overwelfd, en er kwam een classicistisch huizencomplex, waarvan een gedeelte als proviciaal hof in gebruik was.

In 1878 werd door een brand veel schade veroorzaakt. Dit was in de periode van de neogotische vloedgolf, en dus werd ook hier gepleit voor een neogotische verbouwing. Het Proviciaal Hof (nr 2) en het postgebouw (nr 5) werden volgens de plannen van Delacenserie en Buyck gekozen. De bouw van het nieuwe Proviciaal Hof vatte aan in 1887, maar pas in 1921 waren de 3 linkse traveeŰn klaar.

De witstenen gevel van het Proviciaal Hof is assymetrisch: de linkervleugel heeft 3 traveeŰn, het midden 3 traveeŰn en de rechtervleugel 4 met een doorgang. Het blok in het midden is ÚÚn verdieping hoger, en wordt net zoals de hoeken geaccentueerd door arkeltorens, die een stenen torenspits die met hogels bezet is en bekroond door kruisbloemen. De vensters zijn versierd door maaswerk. Het middenblok draagt een schilddak, de rest van het gebouw een zadeldak. Beide daken dragen een vorstkam.

De achtergevel is uitgevoerd in rode baksteen, en bevat een groot spitsboogvenster.

Het postgebouw, in rode baksteen opgetrokken, was reeds klaar in 1891. Hoewel de soberdere gevelopbouw vrij analoog is, geeft dit door de baksteen een warmere indruk.

Het gebouw links van het Provinciaal Hof werd tussen 1910 en 1914 gebouwd volgens de plannen van J.Coomans, en was eigenlijk bedoeld als residentie voor de gouverneur. Het heeft echter nooit die functie uitgeoefend. Heden zijn er verscheidene openbare besturen in ondergebracht. De arduinen voorgevel doet wat denken aan het Brusselse Broodhuis, terwijl de slanke traptoren met zijn omgang met opengewerkte borstwering doet denken aan de toren van de Poortersloge. Onderaan heeft dit gebouw een galerij (rechts van de traptoren), die op de eerste verdieping overgaat in loggia.

's Nachts worden de gebouwen verlicht.

Volgens Ben Seghers (o.a. auteur van zoektocht 2004 door Brugge) staat tussen de wapenschilden van Oost- en West-Vlaanderen een letter L. Deze L verwijst naar Leopold I, de eerste koning van BelgiŰ.Franšais
English