Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek aanvaardbaar! Gemiddelde score: 5 door 1940 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0001637)
Toon map op Google Earth



Sint-Margarethakerk te LIER / BELGIË
(Oud-Kerkhof, Begijnhof)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Sint-Margarethakerk LIER / BELGIË
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Sint-Margarethakerk LIER / BELGIË: Sint-Margarethakerk LIER / BELGIË: Sint-Margarethakerk LIER / BELGIË: Sint-Margarethakerk LIER / BELGIË: Sint-Margarethakerk LIER / BELGIË:

Beschrijving van Sint-Margarethakerk LIER / BELGIË:

Hugo Broes, stadsgids: 'Deze kerk werd gebouwd van 1664 tot 1667. In 1767 werd enkel de topgevel met torentje afgewerkt.'

Frits Schetsken: 'Aan het Oud-Kerkhof staat de barokke Begijnhofkerk, een driebeukige basiliek, waaraan in 1664 wordt begonnen, nadat de vorige kerk door de diverse branden is geteisterd, de klokken zijn gestolen in 1580 en de kerk wordt leeggeplunderd in 1582.

De nieuwe kerk wordt toegewijd aan Margarita van Antiochië (feestdag 20 juli), een maagd en martelares uit 307, die speciaal wordt aangeroepen bij zwangerschappen en bevallingen, dus wel enigszins vreemd in een begijnhof. De kerk op zich is trouwens ook vreemd gesitueerd, namelijk oost-west met de ingang in het oosten en het altaar aan de westzijde, terwijl het normaliter andersom moet zijn. Gewoonlijk wordt Margarita afgebeeld met een draak aan haar voeten, de duivel, waarmee ze in haar leven de strijd aanbindt. Boven de kerkdeur prijkt sinds 1777 haar beeld in een arduinen nis, een ontwerp van d'Heur. Op de deurmakelaar de heilige Margarita, Maria en Begga.

De bouw wordt geleid door L. Kest en J. De Winter, maar moet na twee jaar reeds worden stilgelegd wegens geldgebrek. Toch kan in 1667 de bouw voorlopig worden afgewerkt. Op 12 mei 1671 wordt de kerk ingewijd door bisschop Marius Ambrosius Capello van Antwerpen. Pas een eeuw later - van 1765 tot 1767 - wordt het bovenste deel van de barokgevel naar een ontwerp van de Antwerpenaar E. Baets afgewerkt door Cornelis van Everbroeck en bekroond met een sierlijk rococo lantaarntorentje met een uurwerk met slechts één wijzer, de uurwijzer. Dat is in de middeleeuwen gebruikelijk. De gevel is in 1825 vernieuwd. De kerkpoort heeft een mooie gebeeldhouwde makelaar van de Antwerpse beeldhouwer Frans Verbruggen (1655-1724). Het oorspronkelijke koperen dak is door de troepen van Napoleon eraf gehaald en gebruikt om kanonnen te gieten.

Bij de recentste restauratie begin 21ste eeuw is het koperen koepeltje van de toren grijs geverfd, alsof het bekleed is met leisteen. Oorspronkelijk was dat ook het geval, omdat destijds leisteen duurder was dan koper.

Interieur Sint-Margaretakerk:

Een indrukwekkend barok interieur, waarbij het opvalt dat hier geen stucwerk, maar echt marmer is gebruikt. Het hoogaltaar in zwarte en witte marmer uit 1711 is uitgevoerd naar een ontwerp van Pieter Scheemaeckers (1652-1714). Tussen de linkerzuilen staat Petrus, rechts Paulus en boven het geheel troont de Goddelijke Drievuldigheid. Een pelikaan op een aardbol is een symbool van Christus. Het middenvak van het altaar wordt ingenomen door een olieverfschilderij op doek van Jan Erasmus Quellin de Jongere (1634-1715), waarop de heilige Begga het middelpunt vormt. Het altaartabernakel uit 1742 in rood geaderd marmer, geflankeerd door engelen in wit marmer is van Willem Ignatius Kerrickx (1682-1745). Rechts staat het Sint-Margarita altaar uit 1677, waarbij naast Margarita ook Catharina is uitgebeeld.

Rechts het Onze-Lieve-Vrouwe altaar uit 1675 met beelden van Johannes de Doper, Anna en Maria.

Bij de sacristiedeur een klokje van Lodewijk Van Boeckel.

In het midden van het schip een 18de-eeuwse preekstoel van Willem Ignatius Kerrickx, waarvan de kuip wordt gedragen door Margarita (met draak), Begga (met kerkje), Catharina (met rad) en Barbara (met toren - zij sticht een kapel met vier kleinere kluizen eromheen). Op de kuip de tekens van de vier evangelisten.

In de rechterzijbeuk twee biechtstoelen uit 1675 en 1670 en de 17de-eeuwse drie-armige geelkoperen Paaskandelaar, in de linkerbeuk een eikehouten communiebank van Jan Gerrits uit 1895 en een biechtstoel uit 1675.

Het orgel boven de hoofdingang dateert van 1719 - de kast van Martinus Donckaerts - en 1723 - het Forceville-instrument, dat tinnen pijpen bezit die voor een eigen klankkleur zorgen.

Rechts van de hoofdingang het schilderij 'Christus bij de Emmausgangers' van de Lierenaar M. Gummarus Tielemans uit 1832, met daarvoor een afbeelding van de toenmalige pastoor H. van Bael. De heiligebeelden stellen van voor naar achter voor: links Augustinus, De Mater Dolorosa, Rochus, Dominicus en Jozef; rechts Adrianus, Gummarus, Martinus van Tours en Antonius.

In de zijbeuken zijn twaalf glasramen aanwezig, geschonken door diverse burgers en pastoors eind 19de en begin 20ste eeuw.

Er worden ook twee prachtige antipendia (voorhangsels voor altaartafels) bewaard: een in witgrijze zijde, geborduurd met bladeren, bloemen en krullen in gouddraad en in een uitgespaard medaillon het doopsel van Christus in de Jordaan in fijn naaldwerk. Er gaat het verhaal dat dit geborduurd zou zijn door Maria Pijpelinckx, de moeder van Rubens, tijdens een verblijf bij haar ouders te Lier. Rubens' zuster Clara ligt in deze kerk begraven. Later is het borduurwerk toegeschreven aan twee zusters van Van Dijck, die ook het andere antipendium gemaakt zouden hebben waarop Sint-Gummarus met zijn staf een bron slaat voor de ogen van twee verbaasde boeren. Die twee zusters waren namelijk begijn in Lier. '



Français
English